Glinka - jaką kupić?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • polow
    Classic
    • 2012
    • 16

Glinka - jaką kupić?

Ja tam olewam nawiercane tarcze, przez 60kkm nie zauwazylem by seryjne tarcze nie wydalały (nawet po czipsie na 220KM) więc nie zmienia się "zwycięskiego składu"
  • TwoB
    L&K
    • 2011
    • 1086
    • Octavia II (1Z3)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Glinka - jaką kupić?

Bardziej doświadczeni koledzy - pomocy!

Chciałbym zająć się moją Satynką nieco dokładniej niż do tej pory, a mianowicie myślę o glince i dobrym wosku na zimę.
    Co dla laika w temacie detailingu na początek będzie dobre, a jednocześnie nie zdewastuje kieszeni bardziej niż to jest konieczne...?
    SATYNOWA O2 Tour
    Z pozdrowieniami
    Bartek

Komentarz

• Big
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 6389

Jeśli chodzi o glinkę to polecam albo białą z Meguiars, albo bilt hamber (też białą). W Meguiars najlepiej wyjdzie ci kupno zestawy za 125 zł w którym znajdziesz 2 kostki glinki, quick detailer służacy tu za lubrfikat, oraz fibrę do wycierania do sucha.
      Jesli chodzi o wosk na zimę, to proponuję albo Meguiars #16, moze być i Collonite 476s, ale ja nie jestem zwolennikiem Colli.
      Czarny Elegance

Komentarz

• lu5asz
        RS
        • 2011
        • 2006
        • Octavia II combi (1Z5)
        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Dobra jest też żółta glina Valet Pro(wersja budżetowa),osobiście używam i jestem zadowolony.Z wosków jak Big, wspomniał,plus FK hi temp 1000 lub nowość na rynku,Fusso Coat.
        Kondziu

OCP

Komentarz

• diablo228
          Rider
          • 2013
          • 409
          • Octavia II (1Z3)
          • BVY 2.0 FSI 150 KM

w woskach na zimę jest w czym wybierać, coli, mothers, Fk, valet pro, a glinkę albo zestaw albo osobno żółtą z valet pro
          Mastershine - Auto Detailing Studio

Komentarz

• zsolpyw
            Elegance
            • 2012
            • 897

Zeby tanio dla nowicjusza - glina zolta ValetPro, psikac mozesz woda z szamponem.

JAkis cleaner do pracy recznej + aplikator, trwaly sealant.

Mamy paru autorytetow z branzy, chetnie poleca Ci cleaner ladnie wypelniajacy, odpowiedni sealent z nim sie nie gryzacy i bedziesz pan zadowolony

W celaner warto zainwestowac, poniewaz usunie ewentualne defekty po glince, zniweluje troche mikro rysek i doda polysku, gladkosci.
            No i sa to specyfiki nie chcace sie konczyc, moim objechalem 6 aut i widac ze troche w butli ubylo.
            Sprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył

Jeżdżę w blasku
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092

Komentarz

• promader
              Elegance
              • 2010
              • 802
              • Octavia II combi (1Z5)
              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
              • CEGA 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez zsolpyw
              Zeby tanio dla nowicjusza - glina zolta ValetPro, psikac mozesz woda z szamponem.
              podepnę się do pytanka...glinke juz wiem jaka a zeby nie psikac szamponem z woda to moze jakis cleaner polecicie?bo niby na aukcji jest ze do uzycia z sama wodą...ale moze z cleanerem było by skuteczniej a zarazem szybciej?bo rozpusciło by to dziadostwo całe?
              http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...combi-czcz-vrs

Komentarz

• fireman6
                Rider
                • 2009
                • 360

Zamieszczone przez promader
                podepnę się do pytanka...glinke juz wiem jaka a zeby nie psikac szamponem z woda to moze jakis cleaner polecicie?bo niby na aukcji jest ze do uzycia z sama wodą...ale moze z cleanerem było by skuteczniej a zarazem szybciej?bo rozpusciło by to dziadostwo całe?
                Ojojoj kolego pomieszałeś trochę
                Wody z szamponem lub qucik detailera używamy w celu nadania poślizgu glince, aby zmniejszyć tarcie.
                Natomiast cleaner ma na celu przygotować powierzchnie pod wosk, czyli oczyścić lakier z tego czego nie udało się glince. W przypadku ściernych cleanerów usunąć utlenienie lakieru i nadać lepszego wyglądu lakierowi.
                Podaj pod jaki wosk/sealant chcesz cleaner to pomożemy
                Skoda Octavia 1.9TDi Ambiente Rider 04r
                Zapraszam https://www.facebook.com/detailingzpasja

Komentarz

• TwoB
                  L&K
                  • 2011
                  • 1086
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi.... ale proszę o jeszcze

No dobra ... glinka na początek ValetPro

To teraz może bez krypto tylko zwyczajnie reklamę .. jaki cleaner kupić i jaki sealant do tego, żeby nie pogryzły się i poleżały trochę na aucie?
                  Poproszę jakieś przykładowe zestawy (tak, żeby amatora cenami nie odstraszyły )
                  SATYNOWA O2 Tour
                  Z pozdrowieniami
                  Bartek

Komentarz

• staraoctavia
                    Elegance
                    • 2013
                    • 825

Dla poczatkujacego amatora na zime (lub dlugie zabezpieczenie lakieru) - latwosc nakladania i polerowania, malo wymagajacy srodek, dosc atrakcyjna cena - jednym slowem zestaw DURAGLOSSa:
                    cleaner

i sealent

Ja rowniez prosze, nie pisz a jakie inne, jakie jeszcze itp - szanuj czas i wiedze innych. Jesli zagladales w moje prace wiesz, ze cos soba prezentuje w temacie detailingu i dobralem Ci najlepsza opcje.
                    Porazajacy dzwiek podwojnie doladowanego V8

Komentarz

• fireman6
                      Rider
                      • 2009
                      • 360

staraoctavia, a wziąłeś pod uwagę, że Duragloss ma dość wygórowane wymagania? Wielu użytkowników #111 marudziło na nią, bo nie zapewnili odpowiedniego przygotowania lakieru czy nie zachowało, odpowiedniego czasu ścierania tudzież kontaktu z wodą.
                      Pytanie do kolegi TwoB, czy ma garaż i czas aby auto trochę w nim postało?
                      Skoda Octavia 1.9TDi Ambiente Rider 04r
                      Zapraszam https://www.facebook.com/detailingzpasja

Komentarz

• staraoctavia
                        Elegance
                        • 2013
                        • 825

Bez przesady, nie sa to produkty wymagajace wiecej niz inne. Wystarczy zastosowac sie do zalezen producenta, ktore sa "nieco inne" niz w wiekszosci przypadkow. Latwosc nakladania jest lepsza jak w przypadku oklepanego do znudzenia colli, polerowanie to samo.
                        Porazajacy dzwiek podwojnie doladowanego V8

Komentarz

• diablo228
                          Rider
                          • 2013
                          • 409
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BVY 2.0 FSI 150 KM

dokładnie, ważne aby aplikację robić przy dodatniej temperaturze i niezbyt wysokiej wilgotności powietrza a reszta to z górki idzie
                          Mastershine - Auto Detailing Studio

Komentarz

• promader
                            Elegance
                            • 2010
                            • 802
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez fireman6
                            Ojojoj kolego pomieszałeś trochę
                            Wody z szamponem lub qucik detailera używamy w celu nadania poślizgu glince, aby zmniejszyć tarcie.
                            Natomiast cleaner ma na celu przygotować powierzchnie pod wosk, czyli oczyścić lakier z tego czego nie udało się glince. W przypadku ściernych cleanerów usunąć utlenienie lakieru i nadać lepszego wyglądu lakierowi.
                            Podaj pod jaki wosk/sealant chcesz cleaner to pomożemy
                            aha...przedobrzyłem... poprostu potrzebuje usunac z niezabezpieczonego lakieru kolegi resztki owadów i ptasich odchodów...które tam niemal "wrosły" gdyz nawet paznokciem tego nie idzie zdrapac...i pomyslałem o glince...?

Komentarz

• Eidos71
                              RS
                              • 2011
                              • 2050
                              • Octavia II (1Z3)
                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

promader - jeżeli rzeczywiście powstały aż takie wżery, chemia raczej zbyt wiele nie zdziała. Najlepiej, gdybyś wrzucił jakieś foty - z Twojego opisu wynika, że pozostaje jedynie korekta lakieru... Wcześniej możesz spróbować chemii, np. Shiny Garage Bug Off Insect Remover, lub Auto Finesse Citrus Power Bug&Grime Remover - ale z wżerami te środki sobie nie poradzą... Glinka również nie usunie wżer po owadach i ptasich odchodach.
                              Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                              MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• gusiak11
                                L&K
                                • 2013
                                • 1362
                                • Ford

promader,

Jesteś z tej samej ''wsi'' podjedz pogadamy daleko nie masz

BTW "miałem" taki problem, kolega przyprowadził i30 na dachu ptaszek zostawił prezent, kolega przepsal odpowiedni moment i słonko wygrzało. Próbował coś sam ale tylko rys narobił i to sporych, chemii w garażu nie brakuje ale niestety żadna nie poradziła sobie Poszła polerka w ruch i też łatwo nie było.... zajęło mi to kilkadziesiąt minut ale udało się ale chemicznie czy ręcznie np. UC prawdopodobnie nie ma większych szans a sądzę że ty masz podobny problem
                                http://carsdetailing.blogspot.com/

Komentarz

• promader
                                  Elegance
                                  • 2010
                                  • 802
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

to auto kolegi który mieszka pod Biłgorajem... i rzadko bywa w lbn więc cięzko bedzie podjechac... szkoda trochę bo to laguna z 2008 a maska wygląda strasznie...mam paste g3?próbować tym...?i pozniej czyms drobniejszym dopiero?

Komentarz

• gusiak11
                                    L&K
                                    • 2013
                                    • 1362
                                    • Ford

mam paste g3
                                    to świetnie schowaj ją głęboko i zapomnij o jej istnieniu chyba że chcesz koledze zostawić swoisty podpis
                                    http://carsdetailing.blogspot.com/

Komentarz

• promader
                                      Elegance
                                      • 2010
                                      • 802
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

wiem troche jest refleksów...została mi z golfa III malowanego baaardzo kiepsko... mam Meguiar's swirlx ale to za słabe...to czym to zrobić najlepiej?

Komentarz

• DetailerShopP-ń
                                        Rider
                                        • 2014
                                        • 284
                                        • Octavia III combi (5E5)
                                        • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Zrobcie z kolega kilka zdjec dobrej jakosci, pod roznymi katami i wrzuccie tutaj. Wtedy bedzie mozna cos obiektywnego powiedziec bo na razie to wrozenie z fusow :|
                                        DetailerShop.pl Poznań - Profesjonalne kosmetyki samochodowe
                                        https://www.facebook.com/DetailingShopPoznan
                                        http://allegro.pl/my_page.php?uid=36933472

Komentarz

• promader
                                          Elegance
                                          • 2010
                                          • 802
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez DetailerShopP-ń
                                          Zrobcie z kolega kilka zdjec dobrej jakosci, pod roznymi katami i wrzuccie tutaj. Wtedy bedzie mozna cos obiektywnego powiedziec bo na razie to wrozenie z fusow :|
                                          tez miałem taki plan ale teraz jakos brak czasu aby sie spotkac...

Komentarz

Pracuję...