Ja tam olewam nawiercane tarcze, przez 60kkm nie zauwazylem by seryjne tarcze nie wydalały (nawet po czipsie na 220KM) więc nie zmienia się "zwycięskiego składu"
Chciałbym zająć się moją Satynką nieco dokładniej niż do tej pory, a mianowicie myślę o glince i dobrym wosku na zimę.
Co dla laika w temacie detailingu na początek będzie dobre, a jednocześnie nie zdewastuje kieszeni bardziej niż to jest konieczne...?
Jeśli chodzi o glinkę to polecam albo białą z Meguiars, albo bilt hamber (też białą). W Meguiars najlepiej wyjdzie ci kupno zestawy za 125 zł w którym znajdziesz 2 kostki glinki, quick detailer służacy tu za lubrfikat, oraz fibrę do wycierania do sucha.
Jesli chodzi o wosk na zimę, to proponuję albo Meguiars #16, moze być i Collonite 476s, ale ja nie jestem zwolennikiem Colli.
Dobra jest też żółta glina Valet Pro(wersja budżetowa),osobiście używam i jestem zadowolony.Z wosków jak Big, wspomniał,plus FK hi temp 1000 lub nowość na rynku,Fusso Coat.
Zeby tanio dla nowicjusza - glina zolta ValetPro, psikac mozesz woda z szamponem.
JAkis cleaner do pracy recznej + aplikator, trwaly sealant.
Mamy paru autorytetow z branzy, chetnie poleca Ci cleaner ladnie wypelniajacy, odpowiedni sealent z nim sie nie gryzacy i bedziesz pan zadowolony
W celaner warto zainwestowac, poniewaz usunie ewentualne defekty po glince, zniweluje troche mikro rysek i doda polysku, gladkosci.
No i sa to specyfiki nie chcace sie konczyc, moim objechalem 6 aut i widac ze troche w butli ubylo.
Zeby tanio dla nowicjusza - glina zolta ValetPro, psikac mozesz woda z szamponem.
podepnę się do pytanka...glinke juz wiem jaka a zeby nie psikac szamponem z woda to moze jakis cleaner polecicie?bo niby na aukcji jest ze do uzycia z sama wodą...ale moze z cleanerem było by skuteczniej a zarazem szybciej?bo rozpusciło by to dziadostwo całe?
podepnę się do pytanka...glinke juz wiem jaka a zeby nie psikac szamponem z woda to moze jakis cleaner polecicie?bo niby na aukcji jest ze do uzycia z sama wodą...ale moze z cleanerem było by skuteczniej a zarazem szybciej?bo rozpusciło by to dziadostwo całe?
Ojojoj kolego pomieszałeś trochę
Wody z szamponem lub qucik detailera używamy w celu nadania poślizgu glince, aby zmniejszyć tarcie.
Natomiast cleaner ma na celu przygotować powierzchnie pod wosk, czyli oczyścić lakier z tego czego nie udało się glince. W przypadku ściernych cleanerów usunąć utlenienie lakieru i nadać lepszego wyglądu lakierowi.
Podaj pod jaki wosk/sealant chcesz cleaner to pomożemy
Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi.... ale proszę o jeszcze
No dobra ... glinka na początek ValetPro
To teraz może bez krypto tylko zwyczajnie reklamę .. jaki cleaner kupić i jaki sealant do tego, żeby nie pogryzły się i poleżały trochę na aucie?
Poproszę jakieś przykładowe zestawy (tak, żeby amatora cenami nie odstraszyły )
Dla poczatkujacego amatora na zime (lub dlugie zabezpieczenie lakieru) - latwosc nakladania i polerowania, malo wymagajacy srodek, dosc atrakcyjna cena - jednym slowem zestaw DURAGLOSSa:
cleaner
DURAGLOSS 111 CLEAR COAT POLISH - BARDZO TRWAŁY WOSK SYNTETYCZNY
Ja rowniez prosze, nie pisz a jakie inne, jakie jeszcze itp - szanuj czas i wiedze innych. Jesli zagladales w moje prace wiesz, ze cos soba prezentuje w temacie detailingu i dobralem Ci najlepsza opcje.
staraoctavia, a wziąłeś pod uwagę, że Duragloss ma dość wygórowane wymagania? Wielu użytkowników #111 marudziło na nią, bo nie zapewnili odpowiedniego przygotowania lakieru czy nie zachowało, odpowiedniego czasu ścierania tudzież kontaktu z wodą.
Pytanie do kolegi TwoB, czy ma garaż i czas aby auto trochę w nim postało?
Bez przesady, nie sa to produkty wymagajace wiecej niz inne. Wystarczy zastosowac sie do zalezen producenta, ktore sa "nieco inne" niz w wiekszosci przypadkow. Latwosc nakladania jest lepsza jak w przypadku oklepanego do znudzenia colli, polerowanie to samo.
Ojojoj kolego pomieszałeś trochę
Wody z szamponem lub qucik detailera używamy w celu nadania poślizgu glince, aby zmniejszyć tarcie.
Natomiast cleaner ma na celu przygotować powierzchnie pod wosk, czyli oczyścić lakier z tego czego nie udało się glince. W przypadku ściernych cleanerów usunąć utlenienie lakieru i nadać lepszego wyglądu lakierowi.
Podaj pod jaki wosk/sealant chcesz cleaner to pomożemy
aha...przedobrzyłem... poprostu potrzebuje usunac z niezabezpieczonego lakieru kolegi resztki owadów i ptasich odchodów...które tam niemal "wrosły" gdyz nawet paznokciem tego nie idzie zdrapac...i pomyslałem o glince...?
promader - jeżeli rzeczywiście powstały aż takie wżery, chemia raczej zbyt wiele nie zdziała. Najlepiej, gdybyś wrzucił jakieś foty - z Twojego opisu wynika, że pozostaje jedynie korekta lakieru... Wcześniej możesz spróbować chemii, np. Shiny Garage Bug Off Insect Remover, lub Auto Finesse Citrus Power Bug&Grime Remover - ale z wżerami te środki sobie nie poradzą... Glinka również nie usunie wżer po owadach i ptasich odchodach.
Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne. MOJA FURKA
Jesteś z tej samej ''wsi'' podjedz pogadamy daleko nie masz
BTW "miałem" taki problem, kolega przyprowadził i30 na dachu ptaszek zostawił prezent, kolega przepsal odpowiedni moment i słonko wygrzało. Próbował coś sam ale tylko rys narobił i to sporych, chemii w garażu nie brakuje ale niestety żadna nie poradziła sobie Poszła polerka w ruch i też łatwo nie było.... zajęło mi to kilkadziesiąt minut ale udało się ale chemicznie czy ręcznie np. UC prawdopodobnie nie ma większych szans a sądzę że ty masz podobny problem
to auto kolegi który mieszka pod Biłgorajem... i rzadko bywa w lbn więc cięzko bedzie podjechac... szkoda trochę bo to laguna z 2008 a maska wygląda strasznie...mam paste g3?próbować tym...?i pozniej czyms drobniejszym dopiero?
Zrobcie z kolega kilka zdjec dobrej jakosci, pod roznymi katami i wrzuccie tutaj. Wtedy bedzie mozna cos obiektywnego powiedziec bo na razie to wrozenie z fusow :|
Zrobcie z kolega kilka zdjec dobrej jakosci, pod roznymi katami i wrzuccie tutaj. Wtedy bedzie mozna cos obiektywnego powiedziec bo na razie to wrozenie z fusow :|
tez miałem taki plan ale teraz jakos brak czasu aby sie spotkac...
Komentarz